Header

Stavanger Aftenblad: Equinor-fagforening ser seg om etter nytt forbund

 

Equinor-fagforening ser seg om etter nytt forbund:

Sist uke var det årsmøte i fagforeningen Safes sokkelklubb i Equinor. I over ett år har klubben vurdert om den skal melde seg ut av fagforbundet Safe. Saken oppsto etter strid om nestledervervet på kongressen i november 2017, noe som endte med at landsstyret i Safe ble uten noen fra sokkelklubben i Equinor.

Melder Equinor-klubben ut av Safe, vil det være dramatisk for fagforbundet og dagens forbundsleder Hilde-Marit Rysst, som selv kommer fra Equinor. Safe oppsto som en fagforening for operatøransatte på 70-tallet, før forbundet også tok opp ansatte fra flere områder innen oljebransjen. Sokkelklubben i Equinor har 1744 betalende medlemmer, mens fagforbundet Safe har 7100 betalende medlemmer.

På årsmøtet i fjor bestemte Safe Sokkel i Equinor seg for å se på alternativ organisasjonstilhøriget. En gruppe har sett på hvilke muligheter som finnes, og har landet på at Lederne er det beste alternativet.

To sonderingsmøter er blitt gjennomført. Partene er enige om hvordan en ny klubb kan bli etablert og organiseres – samtidig som de skal se på konsekvensene av en slik sammenslåing, framgår det av en oppsummering etter årsmøtet i Safe Sokkel i Equinor i forrige uke.

Sonderingsarbeidet er ikke kommet langt nok til at årsmøtet kunne behandle en sak om utmeldelse av Safe eller ikke. Men det kom et forslag om at arbeidet med overgang til Lederne skulle avsluttes og at klubben fortsatt skal være tilsluttet Safe. Forslaget ble nedstemt med klart flertall, framgår det av oppsummeringen.

Dermed fortsetter arbeidet, med mål om at gruppen skal gjøre seg ferdig så fort som mulig. Blir konklusjonen en anbefaling om utmeldelse av Safe og inn i Lederne, kan det bli behov for et ekstraordinært årsmøte.

Dermed fortsetter arbeidet, med mål om at gruppen skal gjøre seg ferdig så fort som mulig. Blir konklusjonen en anbefaling om utmeldelse av Safe og inn i Lederne, kan det bli behov for et ekstraordinært årsmøte.

 Alltid Safe-klubb i Equinor

Fagforbundet Safe har kommentert denne artikkelen på sine nettsider og understreker at det var Safe-klubben i Equinor som selv valgte å trekke sine kandidater til landsstyret på kongressen høsten 2017 – og beklager at det ikke er noen fra sokkelklubben i selskapet i styret.

Safe varsler at forbundet ikke vil sitte stille og se på at den store Equinor-klubben forsvinner. Målet er at den fortsatt skal være en del av Safe. Så skriver fagforbundet at medlemmene forstår hva det vil si å gå ut, med tap av rettigheter de har i dag.

Skulle Equinor-klubben konkludere med at den vil melde seg ut av Safe og inn i Lederne, vil det først kreve et årsmøtevedtak og så to uravstemninger med minst seks måneders mellomrom og to tredels flertall. Hvis resultatet blir utmeldelse, varsler fagforbundet at det ikke betyr at Safe ikke vil ha en klubb på sokkelen i Equinor: «…Safe sentralt (vil) bidra til at det alltid vil være en Safe-klubb i Equinor sokkel. Safe sentralt vil imidlertid jobbe hardt for å ivareta Safe Sokkel-klubbens utfordringer og sørge for at det beste alternativet for medlemmene er å forbli i Safe som i dag!», heter det i meldingen.

Skriv ut siden

Widgets

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!