Utfordringer for nybakte mødre i offshoresektoren

Utfordringer for nybakte mødre i offshoresektoren

Monica Martinesen og Kristine Berge Foto: Rebecca Bjerga

Tillitsvalgte i SAFE ser at det kan være utfordrende for nybakte mødre når de vender tilbake til offshorejobben etter barselpermisjon. De mener dette er noe som krever økt oppmerksomhet og støtte.

Kristine Berge, en 33 år gammel tobarnsmor med barn på seks og åtte år, arbeider som automatiker i Equinor og har jobbet i offshoreindustrien i fjorten år. Selv om hun ser både positive og negative sider ved sin arbeidssituasjon, understreker hun at overgangen fra barselpermisjon tilbake til arbeidslivet offshore er spesielt utfordrende.

– Det er viktig at mødre, og fedre, møter forståelse, og får den støtten de behøver når de gjenopptar arbeidet etter barselpermisjon, sier hun.

Bekymringer rundt foreldrenes mentale helse

Berge deler personlige erfaringer om utfordringene med å forlate barnet sitt for første gang. Hun valgte blant annet ulønnet permisjon i to måneder til, slik at barnet ble elleve måneder da hun skulle reise offshore for første gang etter permisjonen.  

– Jeg kjente på et urinstinkt som sa: «Dette er helt feil, jeg kan jo ikke reise fra barnet mitt», innrømmer hun.

Det manglet tilgjengelig veiledning og støtte for mødre i hennes situasjon, noe som forsterket utfordringene med å returnere til et helt nytt arbeidsmiljø. Hun forklarer at når en ikke arbeider i grunnbemanning, er det liten sannsynlighet for at en kommer tilbake til samme arbeidsplass.

– Det kan da føles ekstra tungt å komme tilbake på jobb, sier hun.

Berge påpeker også at mens samfunnet har gjort fremskritt i støtteordninger til ammende mødre, er det fortsatt et stykke igjen for å tilby lignende støtte i offshoresektoren, noe som også er vanskelig å legge til rette for.

– Nylige endringer i permisjonsreglene, som gir fedre en større kvote som ikke kan overføres til mødre, kan videre forverre situasjonen for kvinner i offshorearbeid. Det ender i at mange tar ulønnet permisjon, forklarer Berge.

«Prøv å legg bort den dårlige samvittigheten din»

Både Berge og HMS-ansvarlig i SAFE i Equinor, avdeling sokkel, Monica Martinsen ønsker å lette overgangen for mødre i offshoreindustrien ved å tilby samtaler og støtte. De ønsker også å bekjempe samfunnets fordommer om at kvinner bør forlate offshorejobben etter å ha fått barn.

Monica Martinesen Foto: Rebecca Bjerga
Monica Martinesen Foto: Rebecca Bjerga

– I dag er det enklere å holde kontakten ved hjelp av sosiale kanaler, nå har vi mobiltelefoner og Facetime, det hadde vi ikke for ti-tjue år siden, sier Martinsen.  

– Vi må slutte å gi mødre og fedre dårlig samvittighet for å arbeide offshore. De er dedikerte arbeidere som bidrar til en trygg fremtid for sine familier, sier Berge.

Oppfordrer til åpenhet og dialog om temaet

Både Berge og Martinsen oppfordrer til videre dialog og handling mot bedriften for å forbedre retningslinjene og tilbudene for nybakte foreldre.

– Dette kan inkludere samtaler og for eksempel støttemøter i henhold til lokale retningslinjer i selskapet for å hjelpe nybakte mødre med å tilpasse seg tilbake til arbeidslivet, sier Martinsen.